لاکهید دی-۲۱ ؛ پهپاد بازنشسته ای که هنوز طراحی جذابی دارد
به گزارش پایگاه خبری پاعلم؛ – لاکهید دی-۲۱ (به انگلیسی: Lockheed D-21) یک پهپاد شناسایی فراصوت دارای موتور رمجت ساخت کارخانه لاکهید کورپوریشن در کشور آمریکا است. آژانس مرکزی اطلاعات آمریکا (سیا) نخستین استفاده کننده این هواگرد بوده است.
آشنایی با پهپاد لاکهید دی-21
لاکهید دی-۲۱ برای نخستین بار در ۲۲ دسامبر ۱۹۶۴ میلادی مورد استفاده قرار گرفت. این پهپاد که در ابتدا با کد «Q-12» شناخته می شد از بال های مثلثی شکل همانند هواپیمای «A-12» استفاده می کرد و در سرعت های بالا از پشت پرنده مادر جدا شده و به صورت خودکار پروازش را آغاز می کرد. این پهپاد همانند «A-12» از تکنولوژی بدنه تیتانیومی و طراح رادارگریز لبه برش استفاده می کرد، از این رو، سطح مقطع راداری آن به قدری پایین بود که در رادارهای کشورهای شرقی تقریباً نامرئی بود.
وزن پهپاد پنج تن، ارتفاع پروازیش (۲۷ تا ۲۹) کیلومتر و برد عبوری آن (۵۶۰۰) کیلومتر بود. پس از پایان ماموریت نیز ماژول «Hatch» رها شده و توسط یک فروند هرکولس با همان شیوه گرفتن عکس های ماهواره ای میان زمین و آسمان بازیابی می شد. اگر هرکولس موفق به گرفتن ماژول نمی شد، پهپاد درون آب می افتاد و شناور می ماند تا توسط ناوهای موجود در منطقه بازیابی شود. پس از باز طراحی پهپاد در سال ۱۹۶۳ نام آن به «D-21» تغییر یافت.
تاریخچه
نخستین رهاسازی در مارس ۱۹۶۶ صورت گرفت که نزدیک بود به فاجعه ختم شود زیرا پهپاد پس از رها شدن چند ثانیه بین سکانهای عمودی هواپیمای «M-21» پرواز کرد، اما خطر از بیخ گوش گذشت.
رهاسازی دوم در آوریل ۱۹۶۶ بود و پهپاد به حداکثر سرعت ۳۶۰۰ کیلومتر بر ساعت و ارتفاع ۲۷ کیلومتری دست یافت، اما به دلیل از دست رفتن یکی از پمپ های هیدرولیک پس از طی مسافت ۲۲۰۰ کیلومتر سقوط کرد.
بار سوم در ماه ژوئن پهپاد دی-۲۱ تمام مسیر ۲۹۰۰ کیلومتری تعیین شده خود را طی کرد، اما موفق به رهاسازی «Hatch» نشد. رهاسازی چهارم در ماه ژوئیه صورت گرفت که به فاجعه ختم شد. در این پرواز هواپیمای مادر برای کمک به رهاسازی پهپاد مانوری انجام داد، اما پهپاد مشکل پیشرانه داشت و پس از جدا شدن نتوانست فاصله بگیرد و به سکان عمودی هواپیمای مادر برخورد کرد که باعث سقوط آن شد. هر دو خلبان ایجکت کردند که یکی زنده ماند و دیگری در آب های اقیانوس غرق شد.
بازنشستگی
سرانجام در ژوئیه ۱۹۷۱ برنامه پهپاد دی-۲۱ به کلی لغو شد که دلایل مهم آن موفقیت پایین عملیاتی، معرفی ماهواره های عکاسی جدید و بهبود رابطه چین با آمریکا بود. در مجموع ۳۸ فروند «D-21B» ساخته شد که ۲۱ فروند از آن استفاده شد و ۱۷ فروند دیگر در پایگاه های مختلف آمریکا دست به دست شدند. سرانجام، آنها برای آموزش مفاهیم پرواز، رمجت و غیره به صورت ماکت ثابت زمینی به کار گرفته شدند.
منبع: ویکیپدیا
نوشته لاکهید دی-۲۱ ؛ پهپاد بازنشسته ای که هنوز طراحی جذابی دارد |به گزارش پایگاه خبری پاعلم؛ پدیدار شد.
منبع: گانز مانیتور
پایگاه خبری پاعلم – پلدختر