فقر فضای سبز در خرمآباد؛ ۱۲۰۰ هکتار «باغ شهر» از بین رفت
به گزارش پایگاه خبری پاعلم؛ خرمآباد شهر هزاران چشمه با رودخانههایی که از گذشتههای دور برای این شهر توریستی بهجایمانده امروز اوضاع چندان خوبی ندارد، اینجا با آب فراوانی که از دل هر نقطه آن بیرون میزند میتواند به توریستیترین شهر غرب کشور و حتی کل کشور تبدیل شود؛ ولی متأسفانه عدم مدیریت این توانمندیها در حوزه شهری موجب شده است که از این ظرفیت در حد مطلوب استفاده نشود.
فقر فضای سبز در شهر خرمآباد
هم اکنون آب چشمههای خرمآباد بدون هیچگونه استفادهای از شهر خارج میشود تا در پشت سدهای استانهای همجوار جمع شود درحالیکه از این ظرفیت میتوان برای توسعه فضای سبز شهری و همچنین شادابسازی فضای شهر استفاده کرد.
این در حالی است که خرمآباد هم اکنون از فقر شدید فضای سبز رنج میبرد درحالیکه آبوهوای این شهر شرایطی را به وجود آورده که قابلیت کاشت و رشد انواع درختان و همچنین بوتهها در این شهر وجود دارد.
با این اوصاف هم اکنون شهر خرمآباد که پیشازاین در سالهای دور به شهری پر درخت با فضای سبز قابلتوجه مشهور بوده امروز بهشدت با کمبود فضای سبز درگیر است و این موضوع را میتوان با نگاهی از بلندای شهر متوجه شد.
امروز چهارشنبه جلسه انعقاد تفاهمنامه همکاری بین سه دستگاه شهرداری خرمآباد، آموزشوپرورش لرستان و منابع طبیعی لرستان باهدف ایجاد کمربند سبز و احداث پارک ملل در خرمآباد منعقد شد.
ریههای اکولوژیک شهر خرمآباد را بلعیدهایم به نام توسعه مسکونی
داریوش بارانی بیرانوند شهردار خرمآباد در این جلسه در سخنانی با بیان اینکه لازم است ویژه در حوزه آموزشوپرورش، احساس تعلق به شهر را تقویت و مسئولیتپذیری را افزایش دهیم، اظهار داشت: انسانها به طور فطری از چیزی دفاع میکنند که مالک آن باشند، مانند فرزند، خانواده، شهر، کشور. هر چقدر احساس مالکیت نسبت به هر کدام از این موضوعات کاهش پیدا کند، امکان فروپاشی، تخریب، زوال آن مفهوم قطعی است.
وی گفت: لازم است که مسئولیتهای مدیریتی خود را در این حوزهها انجام دهیم، شهرداری خرمآباد در حوزه ایجاد فضای سبز اقدامات خوبی انجام داده، اما شهر در این حوزه یک عبرت تاریخی است، ما درگذشته یک «باغ شهر» واقعی بودیم، خرمآباد شهری بوده که قریب به سه برابر مساحت خود، باغ داشته است، نه باغهایی در اطراف شهر، بلکه باغهایی در دل شهر، باغهای یکپارچه و پیوستهای که با سامانه آبی شهر خرمآباد پیوند ناگسستنی داشته است، یعنی یک سامانه زیستمحیطی بسیار قدرتمند که نام آن شهر خرمآباد بوده است.
شهردار خرمآباد، بیان داشت: ما در یک فرایند تاریخی بخش عمدهای از ریههای اکولوژیک شهر خرمآباد را بلعیدهایم به نام توسعه مسکونی.
هزار و ۲۰۰ هکتار «باغ شهر» خرمآباد از بین رفت
بارانی بیرانوند در ادامه با بیان اینکه همچنان تفکر مبتنی بر توسعه مسکونی، تفکر حاکم است و همچنان فکر میکنیم که باید توسعه مسکونی پیدا کنیم، گفت: این در حالی است که آمار و ارقام مسکن در کشور نشان میدهد، مسکن موجود در کشور از تعداد خانوار بیشتر است، مسکن موجود در کشور از تعداد افراد نیازمند به مسکن بیشتر است.
وی با تأکید بر لزوم مدیریت ساختوسازها و مسکن، تصریح کرد: نباید فراموش کنیم که ظرفیت شهر خرمآباد مبتنی بر ظرفیتهای سبز و آبی است، ما باید آن را تقویت و احیا کنیم.
شهردار خرمآباد با اشاره به اینکه قریب به هزار و ۲۰۰ هکتار از اراضی باغی شهر خرمآباد را ولو بیشتر، ازدستدادهایم، افزود: یک «باغ شهر» واقعی در ایران امروز در کف استانداردهای فضای سبز قرار دارد و در تلاش است که خودش را به کف استانداردهای داخلی برساند. هفت تا ۱۲ متر استاندارد داخلی است که قانون هوای پاک آن را به ۱۵ متر افزایش داده است.
فضای سبز خرمآباد بهازای هر نفر تنها ۹ مترمربع است
بارانی بیرانوند، بیان داشت: قانون هوای پاک الزام کرده که ظرفیتهای بین دستگاهی باید منتج به سرانه فضای سبز ۱۵ مترمربع برای هر نفر شود، الان این عدد در شهر خرمآباد ۹ مترمربع است، فضای سبز اکولوژیک خرمآباد بسیار پایینتر از این عدد است.
وی، ادامه داد: اینکه این ظرفیت را با استفاده از آموزشوپرورش و منابع طبیعی پیش ببریم، یک اتفاق ویژه است، دانشآموزی که برای توسعه فضای سبز و ارتقای کیفیت زیست در شهر خرمآباد کار میکند، خودش را مالک فضای سبز، درخت و شهر میداند.
همکاری ۶ هزار دانشآموز لرستانی در پروژه کمربند سبز
عیسی سهرابی مدیرکل آموزشوپرورش لرستان نیز در این جلسه با تأکید بر اینکه باید نگاهمان را به مدیریت یک نگاه سیستمی بدانیم، اظهار داشت: در این صورت ما یک ابر سیستم داریم که درون آن خرده سیستمهایی وجود دارد که همه باید در راستای یک هدف حرکت کنند و همکاری متقابل داشته باشند.
وی با بیان اینکه آموزشوپرورش ظرفیت بسیار بزرگی در اختیار دارد، گفت: ما ۲۷ هزار نیروی شاغل داریم، هفت تا هشت هزار نیرو در مدارس غیردولتی داریم، حدود ۱۴ هزار نیروی بازنشسته داریم، ۳۶۰ هزار دانشآموز داریم، اگر خانواده را متوسط سه نفر در نظر بگیریم، یک میلیون و ۱۰۰ هزار خانواده با ما در ارتباط هستند.
مدیرکل آموزشوپرورش لرستان، افزود: این ظرفیت بزرگ در حال حاضر با همین نگاه توسعه از درون در اختیار همه سازمانها و سیستمهای جامعه است. این نگاه و باور ما در آموزشوپرورش است.
سهرابی با بیان اینکه یکی از مأموریتهای اصلی ما فرهنگسازی است، گفت: اینکه آموزشوپرورش با شهرداری و منابع طبیعی یک تجربه مشترک داشته باشد، یک فرهنگ است، اینکه دانشآموز ما با عوامل شهرداری یک کار مشترک را انجام دهد، تعریفی از فرهنگ است.
وی با اشاره به اینکه زمینه این کار در آموزشوپرورش فراهم است، بیان داشت: همیشه یکی از دغدغههای ما فضای سبز ورودی شهر خرمآباد بوده، اینکه الان این کار در حال انجام است قابلتقدیر است. نهایت تلاش خود را میکنیم که دانشآموزان، معلمان و مدیران در این زمینه همکاری داشته باشند.
مدیرکل آموزشوپرورش لرستان با بیان اینکه در زمینه ایجاد کمربند سبز شهر خرمآباد هم همکاران ما این آمادگی را دارند که نهایت همکاری را داشته باشند، گفت: ۳۰ مدرسه با حداقل ۲۰۰ نفر دانشآموز و در مجموع شش هزار دانشآموز در حال حاضر پایکار هستند.
فضای سبز خرمآباد از شهرهای کویری هم کمتر است
حسین میرزایی مدیرکل منابع طبیعی لرستان نیز در این جلسه با بیان اینکه چالشهایی که ما در حوزه محیطزیست و منابع طبیعی داریم به حوزه فرهنگ بر میگردد، اظهار داشت: خواسته یا ناخواسته دلیل این چالشها انسانها هستند، این تهدیدات عامل انسانی دارد و این را باید با فرهنگسازی از طریق حوزه فرهنگ حل کرد.
وی با بیان اینکه ما به حوزه توسعه نگاه فرهنگی نداریم، گفت: به حوزه منابع طبیعی و محیطزیست باید یک نگاه اخلاقی داشته باشیم، دین مبین اسلام به این حوزه تأکید فراوان دارد، انسان باید امانتدار باشد چرا که طبیعت یک امانت در دست انسان است.
مدیرکل منابع طبیعی لرستان، افزود: در حوزه منابع طبیعی و محیطزیست باید سمت اجماعسازی کنشگران برویم و همه کنشگران در ارتباط با حفظ طبیعت باید تلاش کنند.
میرزایی، ادامه داد: در بین ۱۹۶ کشور، ۷۱ کشور کمتر از ۱۰ درصد مساحتشان جنگل دارد که کشور ما هم در بین این کشورها قرار دارد.
وی با بیان اینکه بالغ بر ۴۲ درصد از مساحت لرستان جنگل است و باید آن حفظ کنیم، گفت: باید در شهرها فضای سبز را توسعه بدهیم، استانداردها دراینرابطه ۲۵ مترمربع است، این در حالی است که این عدد در کشور ما بین هفت تا ۱۲ مترمربع است، با استانداردها فاصله بسیار زیادی داریم.
مدیرکل منابع طبیعی لرستان، افزود: میزان فضای سبز در شهرهای کویری مانند اصفهان ۲۹ مترمربع، یزد ۱۴ مترمربع و… است و خرمآباد کمتر از ۱۲ مترمربع است.
منبع: مهر
پایگاه خبری پاعلم – پژمان سبزی کردعلیوند