انگیزههایی بزرگ در دل مدرسهای فرسوده + فیلم
به گزارش پایگاه خبری پاعلم، روستایی کوچک که نامش را از تنگهای باریک و کمعرض گرفته، تنگهای که در زبان لری به «لُره» معروف بوده و حالا به نام «تنگ لُره» شناخته میشود، در میانه های راهی که ادامه پیدا می کند تا به انتهای روستا برسد مسیر فرعی از آن راه اصلی جدا می شود با شیب نسبتا آرامی باید به سمت پایین بروی تا به مدرسه روستای «تنگ لُره» برسی هدف دیدن مدرسه این روستا و شنیدن صدای دانش آموزان و معلمان این مدرسه فرسوده روستایی است.
از بالا دختران و پسران با لباس فرم مدرسه پیدا هستند که در لا به لای درختان زنگ تفریح خود را سپری می کنند، اینجا صدای عبور آب باریکهای از کناره تنگه با آواز پرندگان درهم میآمیزد و آرامشی عمیق در فضا میپراکند که با صدای بچه ها در هم آمیخته شده است.
در میانه این طبیعت بکر، مدرسهای کوچک و ساده قرار گرفته مدرسهای که در بنای آن نشانههای گذر سالها خودنمایی می کند، دیوارها و سقفها فرسوده و نیازمند مرمت و بازسازی و این فرسودگی را نیز میتوان در میز و نیمکتهای مدرسه دید.
نیمکتهایی که رنگشان مدتهاست کمرنگ شده و کهنگی آنها بر چشم هر بینندهای آشکار است، یکی از همین ۲ کلاس، تا مدتها نقش انبار را داشت اما با دستان کوچک همین دانشآموزان پرانگیزه، دست در دست معلم خود به کلاس درس تبدیل شده است.
مدرسه فرسوده «تنگ لُره» از برق هم بیبهره است و آنجا که برق نیست پس انتظار هیچ تجهیزات و وسایل کمک آموزشی هم متصور نمی توان شد اما هیچ مانعی سد راه دانش اموزان پراراده این مدرسه نشده است و کودکان در همین کلاسهای ساده و بدون امکانات، دور هم جمع میشوند و با وجود همه کمبودها، شوق آموختن را مرور میکنند.
در پناه این سقف و دیوارهای ساده و فرسوده، دلهایی بزرگ و ارادههایی ستبر خانه کرده دانشآموزانی با چشمانی پر از امید و شوق به آینده، کودکانی که صبحها، قدمزنان راهی این مدرسه کوچک میشوند تا شاید روزی از دل همین تنگه کوچک، افقهایی بزرگ در انتظارشان باشد.
در این مدرسه کوچک و ساده اما سرشار از رویاهای بزرگ، هر یک از کودکان با دنیایی از آرزوهای کودکانه به کلاس میآید، یاسمین چشمهایش برق میزند وقتی از آرزویش حرف میزند او میخواهد نقاش شود و جهان را با رنگهای خیالانگیز خود زیباتر کند در ذهنش باغی از رنگها میکارد و هر روز گوشهای از دفتر مشقش را با نقشی تازه میآراید.
فاطمه اما رویای دیگری دارد او میخواهد روزی پزشک شود و با دستانی مهربان، زخمها را التیام بخشد، نگاهش پر از امید است انگار قلب کوچکش برای همه مردم روستا میتپد و روزی را میبیند که در روپوش سپید، به خانههای روستا سر میزند و درمانگر دردها میشود.
امیرحسین رویاهایش را بر فراز آسمانها میسازد، دلبسته پرواز است و آرزو دارد روزی خلبان شود، پرواز برای او تجسم آزادی است.
علی، قلبش در میدان فوتبال میتپد و رویای دروازبان شدن در سر دارد، او با هر توپی که میان زمین خاکی روستا مهار میکند، یک قدم به آرزویش نزدیکتر میشود، چابکی نگاه و دستانش، نویدبخش روزهایی است که شاید روزی در دروازههای بزرگ، نام او شنیده شود.
در این مدرسه کوچک و فرسوده، رویاهایی بزرگ و بیمرز گسترده شدهاند، کودکانی با دلهایی سرشار از امید، که با وجود همه کمبودها دل های پر از امیدی داشته و به فرداهای روشن ایمان دارند.
این روایت داستان یک رو زماندن در کنار دانش آموزان مدرسه فرسوده روستای «تنگ لُره» شهرستان بروجرد است، مدرسه ای که در دورانی که صحبت از مدارس هوشمند میشود آنها حتی برق ندارند و جز میز و نیمکت هایی فرسوده ای که سن آن میزها و نیمکت ها بیشتر از سن پدران و مادران دانش آموزان است چیز دیگری در حصار آن دیوارهای فرسوده وجود ندارد.
اما تک تک آن دختران و پسران کوچک آن مدرسه رویاهایی دارند که برای گفتن از آن رویا شوق حرف زدن و شنیده شدن وجود دارد در پاسخ اینکه کدامشان دوست دارد از رویاها و آرزوهایش برای آینده اش بگوید دستان خود را بالا می برند، یکی می خواهد گوینده شود و صدای زیبایی هم دارد، یکی می خواهد نقاش شود و طراحی های زیبایی در کیفش نشان میدهد و اشتیاق نشان دادن، یکی می خواهد گلر شود و می گوید توپ فوتبال می خواهد. دیگری دوست دارد پزشک شود اما نکته قابل تامل دیگر این نقل قول معلم است که می گوید: “والدین این بچه ها امیدی به تحصیل بچههایشان ندارند و در ذهن تک تک شان گویی این جمله حک شده که بچه های ما با درس خواندن به جایی نخواهند رسید”.
مدیر مدرسه شهید علی عزیزی «تنگ لُره» با اشاره به وضعیت آموزشی این روستا میگوید: مدرسه «تنگ لُره» هماکنون ۲ کلاسه است، سال گذشته فقط یک کلاس داشتیم اما با پیگیریهای مکرر موفق شدیم کلاسی دیگر را نیز ایجاد کنیم.
محمد ندری افزود: این مدرسه در مجموع ۲۲ دانشآموز دارد که هشت نفر از آنها دختر و ۱۴ نفر پسر هستند و یک کلاس مختص دانشآموزان پایه اول تا سوم با ۱۳ نفر و کلاس دیگر دانشآموزان پایه چهارم تا ششم را در خود جای داده که ۹ نفر هستند.
وی تاکید کرد: بچههای روستا از استعدادهای درخشانی برخوردارند و اگر شرایط تحصیلی مناسبتری برایشان فراهم شود، بدون شک میتوانند در آینده بسیار موفق باشند.
مدیر مدرسه شهید علی عزیزی «تنگ لُره» اضافه کرد: بسیاری از والدین این دانشآموزان بیسواد هستند و توانایی کمک آموزشی به فرزندان خود در منزل را ندارند، به همین دلیل بار اصلی آموزش بر دوش معلمان مدرسه است و انتظار میرود میزان توجه و امکانات آموزشی بیشتری در اختیار این کودکان قرار گیرد.
ندری اضافه کرد: یکی از انتقاداتی که به سیستم آموزشی وارد است، وابسته کردن تعداد معلمان به تعداد دانشآموزان است، در حالیکه کلاسهای چند پایه، مانند شرایط مدرسه ما، به معلمان بیشتری نیاز دارند تا آموزش همه دانشآموزان به طور کامل پوشش داده شود.
وی ادامه داد: تعداد کم دانشآموزان نباید بهانهای برای کاهش معلمان باشد، بلکه باید کیفیت آموزش، به خصوص در روستاهای با امکانات محدود، اولویت قرار گیرد، این بچهها انگیزه و استعداد بالایی دارند اما بیتوجهی به کمبود معلم و تجهیزات آموزشی میتواند آینده آنها را تحت تاثیر قرار دهد.
ندری که هر روز مسیر ۶۰ کیلومتری را از الشتر تا روستای «تنگ لُره» طی میکند تا سرکلاس حاضر شود، بر اهمیت تامین تجهیزات آموزشی نیز تاکید دارد و می گوید: مدرسه ما فاقد بسیاری از امکانات اولیه است. تجهیزات فرسوده، نبود میز و نیمکت مناسب، کمبود وسایل کمکآموزشی و حتی نبود برق از مشکلات جدی است و همه اینها باعث شده بچهها نتوانند در شرایط مطلوبی درس بخوانند، اگر امکانات حداقلی فراهم شود یقین داریم کودکان «تنگ لُره» میتوانند در آینده افتخارآفرین باشند.
معلم یکی از کلاسهای مدرسه روستای «تنگ لُره» میگوید: کلاسی که من در آن تدریس میکنم، متشکل از دانشآموزان پایه چهارم تا ششم است، تعداد دانشآموزان پایه ششم فقط یک نفر، پایه پنجم سه نفر و پایه چهارم پنج نفر است.
رضا صالحی بیان کرد: برنامهریزی دقیق و زمانبندی منظم وضعیت تدریس را مقداری بهتر کرده بهگونهای که سعی میکنم هر ۲۰ دقیقه را به آموزش یکی از پایهها اختصاص دهم، با این حال گاهی ساعت هنر یا ورزش سایر پایهها، با درس ریاضی آنها تداخل پیدا میکند و نیاز به انعطاف و برنامهریزی بیشتر دارد.
وی می افزاید: امکانات کمکآموزشی در مدرسه بسیار محدود است و تجهیزات آموزشی مناسبی نداریم، بخشی از وسایل و تجهیزات موجود نیز به مرور زمان خراب شده و از بین رفته است.
وی ادامه داد: هرچند این روزها در کشور بحث مدارس هوشمند و فناوریهای آموزشی پیشرفته مطرح است، اما ما در این مدرسه حتی به حداقلهای امکانات آموزشی دسترسی نداریم که لازم است که امکانات پایهای فراهم شود تا بچهها با انگیزه و کیفیت بهتری درس بخوانند.
صالحی بیان کرد: هدف اصلی همه ما معلمان این است که دانشآموزان آیندهای روشن و موفق داشته باشند، اینها آیندهسازان شهر، روستا و جامعه ما هستند و باید برای رسیدن به موفقیت و سعادتشان تلاش کنیم.
وی ادامه داد: من هر روز از شهر الشتر به این مدرسه میآیم و این مسیر را در حدود یک ساعت و پانزده دقیقه طی میکنم، البته در زمستانها که جاده سختتر میشود، این زمان طولانیتر میشود.
معلم یکی از کلاسهای مدرسه روستای «تنگ لُره» افزود: کلاسی که حالا در آن تدریس میکنم، تا همین چند وقت پیش انباری بود، اما با همت و همکاری بچهها آن را بازسازی و مرتب کردیم تا امروز بتوانیم کنار هم درس بخوانیم، امیدوارم با حمایت مسوولان، شرایط آموزشی بهتری برای این دانشآموزان فراهم شود.
وجود ۳۲ مدرسه تخریبی در بروجرد
معاون استاندار و فرماندار بروجرد در خصوص وضعیت مدارس شهرستان با اشاره به نهضت توسعه عدالت آموزشی گفت: ۳۲ مدرسه تخریبی در بروجرد وجود دارد که ۱۹ مدرسه در شهر و ۱۳ مدرسه در مناطق روستایی واقع شده که بازسازی و بهسازی انها در طرح نهضت توسعه عدالت آموزشی در برنامه های زمان بندی شده مشخص در حال پیگیری است.
قدرت اله ولدی در خصوص مدرسه روستای «تنگ لُره» گفت: مدرسه فرسوده روستاهای باده و «تنگ لُره» این شهرستان به زودی جمع آوری و با مدارس استاندارد جایگزین می شود، یکی از این پروژهها ۴۵ درصد و دیگری ۹۵ درصد پیشرفت فیزیکی دارد که تلاش میشود تا در بازه زمانی تعیین شده تحویل شود.
وی افزود: علاوه بر این ۲ مدرسه شامل یک مدرسه ۱۸ کلاسه و یک مدرسه سه کلاسه در ۲ روستای دیگر بروجرد تا پایان شهریورماه امسال به بهرهبرداری خواهد رسید.
فرماندار بروجرد بیان کرد: روند پیشرفت فیزیکی پروژهها در جلسات منظم ماهانه و هر ۴۵ روز یکبار توسط تیم پیگیری فرمانداری، آموزش و پرورش و نماینده مجمع خیرین مدرسه ساز کنترل و گزارشهای بازدید و مستندات (فیلم و عکس) از سمت تیم همکاران مربوطه تهیه و پیگیری می شود تا بتوان نهضت توسعه عدالت آموزشی را در بازه های زمانی برنامه ریزی شده پیش برد.
ولدی اضافه کرد: با همافزایی و جلب حمایت خیرین، نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی، مدیران کارخانجات بزرگ و مشارکت بخش خصوصی، تلاش میشود تمامی مدارس کانکسی و سنگی شهرستان تا سال ۱۴۰۵ با مدارس استاندارد جایگزین شود.
شناسایی ۱۷۰ مدرسه کانکسی در لرستان
مدیرکل نوسازی و تجهیز مدارس لرستان نیز در خصوص روند توسعه عدالت آموزشی گفت: بسیاری از شهرهای بزرگ استان و حتی روستاها تراکم بالای کلاس و کمبود فضا را تجربه میکنند که در قالب طرح شهید پناهی و از سال ۱۴۰۱ تاکنون، جمعآوری مدارس کانکسی به عنوان یک اولویت در دستور قرار گرفته و از مجموع ۱۷۰ مدرسه کانکسی بالای ۱۰ نفر استان، حدود ۱۰۰ مورد تکمیل شده و ۷۰ مدرسه دیگر نیز بالای ۶۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد که تا پایان خردادماه همه این مدارس تحویل داده خواهد شد.
یونس بهاروند ایرنیا ادامه داد: در بروجرد نیز ۲ مدرسه با حمایت خیریهها و بنیاد برکت در دست اجرا قرار دارد که روند پیشرفت آنها مناسب بوده و پیشبینی میشود تا پایان خردادماه به بهرهبرداری برسد.
وی درباره تامین سایر اعتبارات مورد نیاز این طرح تصریح کرد: اعتبار پروژههای تخریبی بیشتر باید از محل مشارکت خیرین و مسوولیت اجتماعی صنایع و کارخانههای هر شهرستان تامین شود، مطابق قانون، همه شرکتها و بانکها مکلفاند بخشی از درآمدهای خود را به امور خیریه از جمله مدرسهسازی اختصاص دهند، حتی قانون ماده ۸۰ مالیات به کارخانهها و اشخاص حقیقی و حقوقی اجازه میدهد مالیات خود را مستقیم برای ساخت مدرسه هزینه کنند تا همان مبلغ بهعنوان مالیات منظور شود.
مدیرکل نوسازی و تجهیز مدارس لرستان با اشاره به هماهنگیهای مستمر میان مجموعه نوسازی مدارس و سایر دستگاههای اجرایی ادامه داد: تمام تلاش خود را برای تسریع در تکمیل پروژههای آموزشی شهرستان انجام میدهیم تا هیچ خللی در روند آموزش دانشآموزان ایجاد نشود.
بهاروند ایرانیا تصریح کرد: در برنامه هفتم توسعه، ساخت سه مدرسه ۱۲ کلاسه علاوه بر ۲ مدرسه بزرگ ۱۶ و ۲۲ کلاسه در بروجرد در دستور کار قرار گرفته تا مشکل تراکم کلاسها که در پنج مدرسه شهرستان بالای ۳۵ نفر است، کاهش یافته و به سطح مطلوب برسد.
وی با تاکید بر اهمیت تامین و نگهداری تجهیزات آموزشی و هنری گفت: سال گذشته ۱۸ میلیارد ریال برای تجهیزات کلاسی، ۳۵ میلیارد ریال برای هنرستانها و بیش از ۴۰ میلیارد ریال نیز برای سیستمهای گرمایشی مدارس بروجرد هزینه و برنامهریزی شده تا قبل از آغاز سال تحصیلی جدید، تجهیزات مورد نیاز مدارس را تامین و ارسال کنیم.
به گفته مسوولان آموزش و پروش بروجرد در شهرستان بروجرد ۳۲ مدرسه تخریبی وجود دارد که ۱۹ مدرسه در شهر و ۱۳ مدرسه در مناطق روستایی واقع شده همچنین ۴۱ مدارس نیاز به مرمت و بازسازی دارد ولی در مجموع ۶۰ درصد از مدارس شهرستان فرسوده است و این در حالی است که یکی از شاخصهای مهم آموزش و پرورش، فضای آموزشی تعیین شده و از نظر تجهیزات نیز ۷۰ درصد مدارس ما با کمبود مواجه هستند.
اصل سیام قانون اساسی دولت را مکلف کرده است تا زمینه آموزش و پرورش و کسب علم و دانش برای همه مردم(تا پایان دوره متوسطه) را به صورت رایگان فراهم کرده و همچنین بسترهای مناسب تحصیلات عالی را تا سر حد کسب خودکفایی کشور، به طور رایگان بسط و توسعه دهد.
بحث برقراری عدالت آموزشی همواره از دغدغه های متخصصان تعلیم و تربیت بوده که این مهم در واقع بر تخصیص منابع برای توسعه و تجهیز مدارس و ایجاد فرصتهای آموزشی برای همگان تاکید دارد.
رییس جمهور با نگاهی واقع بینانه به موضوع مهم آموزش و تاکید بر برقراری عدالت در این حوزه، ایجاد و توسعه فضاهای آموزشی را به عنوان رویکرد محوری و اولویت دولت چهاردهم در حوزه آموزش و پرورش اعلام کرد، رویکردی که در قالب نهضت ملی مدرسه سازی مطرح و با پیگیری و مشارکت فعال رییس جمهور در نقاط محتلف کشور آغاز شده است.
همچنین رییس جمهور در آغاز اجرای نهضت ملی مدرسه سازی اعلام کرد که کیفیت آموزش برای دانشآموزی نباید در تهران و دیگر نقاط کشور متفاوت باشد، بلکه می بایست تابع یک استاندارد و معیار مشخص در سراسر کشور یکسان باشد.
برهمین اساس، موضوع کالبد یعنی فضا و تجهیزات و سپس محتوای آموزشی و تربیتی مورد توجه مسوولان وزارت آموزش و پرورش قرار گرفت و اولویت ساخت مدارس نیز براساس شاخص های تعداد مدرسه و تراکم جمعیت کلاس ها تعیین شده است.
منبع: ایرنا
پایگاه خبری پاعلم – حجت بساطی زاده
